månadsarkiv: juli 2017

25 juli Bergen Airport

Så har vi då kommit till Bergens flygplats och har en timmes väntan innan gaten öppnar.

Dagen har varit bra – lite lax då och då, lite sol då och då ända tills vi la till vid terminalen, då började det att regna med stora droppar. Men det gick rätt fort över.

Just nu blir det inte fler bilder här men så småningom ska det väl bli ett bildalbum under Semesterbilder också.

24 juli Trondheim – Molde

Morgonen startade i Trondheim där vi skulle möta Lofoten, det minsta och äldsta av Hurtigrutens fartyg. Vi passade på att göra ett besök ombord och det är litet, har säkert sin charm och allt det där men jag tror jag föredrar de större fartygen.

Efter vi lämnat Trondheim gick jag på avmönstringsmöte inför morgondagens avslutning på resan. Sedan bjöd utflyktsteamet Elisabeth, Marie och Tone på folkdräktsuppvisning. Elisabeth (tv) med en dräkt från Svalbard, Marie (mitten) med en skånsk dräkt och Tone (th) med en nordnorsk. Sen visade de några enkla folkdanser och fick upp en del deltagare.

Lite senare var nästa inslag ”fiskfileing”, huvudperson var en kock, sidekick en icke livad lax och Elisabeth som tolk. Tyvärr var inte kocken så talför men desto snabbare på kniven så det var över på några minuter och då fick han stanna upp emellanåt så Elisabeth kunde berätta. Kan väl även säga att han endast ryckte ett par av benen eftersom det var praktikanternas jobb. Det avslutades med smakprovning, men då lämnade vi, lax har vi provat varje dag hittills.

Under vår fortsatta färd möte vi det första (för oss) motivlackerade fartyget. Det är faktiskt ett supportskepp för plattformar t.ex.

På eftermiddagen gjorde vi ett kort besök i Kristiansund.

För att slutligen på kvällen anlända till Molde där inseglingen är full av många småöar. Dagen började lite molnigt med uppklarnande och sedan lite moln igen, men hyfsat skönt. 

Slutligen visade det sig att jag hade fel om midnattsol, vi fick faktiskt se Midnatsol i Molde kl 21.30 ikväll

Imorgon väntar som sagt Bergen och flyget hem.

 

 

23 juli Örnes – Rörvik

Vädret håller sig, idag gick jag över till kortbyxor och vi lämnade jackorna inne på eftermiddagen. Annars började dagen med att vi skulle fira att vi passerade polcirkeln och lämnade det arktiska området – inte för att jag vet varför det ska firas. Men de kallade till samling på däck 7 och utlovade en present till alla deltagare, det var rekorduppslutning. Presenten drog nog rätt så mycket även om solen hjälpte till också. Man dukade fram frukostchampagne till det facila priset 99 NKr. Sen hyllade man fiskleveroljan – tran – och erbjöd smakprov och man fick det skedvis och presenten var att behålla skeden. Kön blev lång och det verkade som de flesta tog sin medicin men vi såg några som försiktigt gick iväg med skeden, smakade försiktigt och sen hällde det i papperskorgen men behöll skeden. Många trodde även att champagnen var belöningen – lite socker i botten o.s.v. – men den fick de alltså betala för och har man tagit glaset känns det kanske snålt att ställa tillbaka det. Ingvar och jag drog till lugnare trakter – däck 5 – och fick inga skedar.

Lite senare deltog vi på en presentation av Hurtigrutens Explorerresor, alltså till Spetsbergen, Island, Grönland, Antarktisk m.m. Hurtigruten bygger även fler skepp ett kommer nästa år. På eftermiddagen var det en presentation om de sju söstrar – sju bergstoppar i rad – det ses av lokalbefolkningen som en utmaning att klara alla sju på en dag vilket skulle ta mellan 8-15 timmar.

Efter detta var vi kulturella och tittade på en enkvinnas föreställning om den danska vikingadrottningen, hon som genomförde det höll även en presentation häromdan om polarforskarna. Hon gjorde bra föreställningar.

Strax innan avskedsmiddagen – många lämnar i morgon bitti i Trondheim – kom vi tillbaka till Trollhatten – som ibland omnämns som Torghatten. Här är det inte hål i huvet utan i berget.

Ja, sen kom avskedsmiddagen, en sån föreställning. Man har haft två middagssittningar 18 och 20, båda har varit delade så halva började 30 minuter efter vilket kanske fått lite mer flyt i middagen. Men nu skulle hela 18.00 komma då, vi fick ett glas champagne utanför dörrarna, knappt någon försökte desinficera händerna – svårt med en hand. Innanför dörrarna stod kapten och ett par andra höga befäl i uniform samt de tre i utflyktsteamet i folkdräkter. Detta innebär att när man äntligen kommer in i restaurangen så stoppar det upp av alla som ska fotografera. Sen ska alla komma in och sätta sig innan vi hälsas välkomna och högdjuren och serveringspersonalen går en runda och önskar ”Skål”. Nu kan man börja ta dryckesbeställning. Sen kommer förrätten Klippfisk. Så ska alla bord tömmas på tallrikar och servitörer spankulerar runt och försöker se nyttiga ut i väntan på huvudrätten kalvfile. Slutligen börjar även den serveras, vi sitter längst bak mitt i och helt plötsligt ser vi tre servitörer gå runt och räkna hur många till som ska ha – de verkade alla få olika resultat och räknade om ett par gånger. Slutligen fick även vi kalven. Så ut med all disk och vänta, nu presenteras kockar och kökspersonal – någon annanstans i matsalen – vi där bak fick inte e dem. Så kommer då efterrätten – Successtårta – och man började springa omkring med brickor med cognac (försäljning) till kaffet som dröjde. Ingvar och jag gav upp innan kaffet och gick kl 20.00 då ursprungligen andra sittningen skulle starta men den hade skjutits upp till 20.30. Vid såna tillfällen längtar en enkel person som mig till en buffe’ istället. Fina långa middagar är inte min grej.

Nu har vi passerat dagens sista hamn Rörvik, solnedgång 22.56 och uppgång 03.46. Lite enstaka moln på himmeln men en fin kväll.

22 juli Harstad – Stamsund

Vi vaknade lagom till Harstad och Lofoten samt frukost, frukosten vann. Så här ser t.ex- en frukosttallrik ut.

I Harstad saknade vi den utlovade solen – yr.no har förresten utlovat sol alla dagar – men temperaturen var lite mildare och inte så blåsigt. Det fanns vissa tecken på att solen ville titta fram men inte orkade.

Men färden går vidare, det fanns möjlighet till tidig lunch så vi valde det kl 11.30, ner i hytten och lämnade ytterkläder och sedan in och tog ett fönsterbord där solen strålade in från en klarblå himmel. 

Väl ute igen kunde vi konstatera att det äntligen var sommar igen och fleecen inte behövde längre, sikten blev bättre och man såg bergtopparna och folk satt på däck i solstolar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter besök i Stokmarknes på eftermiddagen kommer den finaste delen av hela resan, Raftsundet och sedan Trollfjorden och det i ett fantastiskt väder. I Stokmarknes höll vi en timme och då tog vi en promenad på stan (!?), det blev att ta av jackan med, när vi kom ombord så visade termometern på däck 35 grader – den satt visserligen rakt i solen. När vi gick därifrån tog vi plats i fören och hamnade i skugga en timme vilket inte var lika skönt men man får tå ut för att få bäst utsikt. Nedan ett foto från infarten till Raftsundet och sedan ett par tagna i sundet.

När Raftsundet slutar går vi in i Trollfjorden, 80 m brett som smalast ca 3 km långt med berg på 1000 m direkt sidan om. Idag gick färden saktare än på uppvägen men å andra sidan var det fler som tog del av det.

Vi fick besök av ett par troll i Trollfjorden.

Därefter var det vi som besökte Svolvaer.

Dagen sista stopp var Stamsund, på väg dit kunde vi njuta av den nedåtgående solen.

Stamsund nådde vi kl 22, här var det solnedgång kl 00:06 och sedan skulle den upp igen strax efter två. Härifrån styr vi mot öster och därmed var det dagens sista solbild eftersom den sedan försvann bakom berget.

En helt fantastisk dag med ett bra avslut, det blev ingen tid ett skriva något så det fick bli ett morgonprojekt på dag i sol

21 juli Hammerfest – Tromsö (om ett par timmar)

Att vi kommit till sydligare märks inte mycket, det är grått och dystert dock lite mildare. Vi passade på att tvätta på förmiddagen och fick då veta att en av expeditionsledarna kommer från Brantevik och ytterligare en skåning fanns ombord som personal.

Min telefon tvärdog igår kväll, när jag satte den på laddning visade den att batteriet var helt slut. I morse efter laddning hela natten såg det likadant ut – den hade inte tagit emot laddningen. Till frukost lånade jag Ingvars telefon och lite senare kunde jag faktiskt få igång min egen – det är bra att ha tillgång till en reservtelefon ibland.

Dagens program började med en information om Melköya (gasanläggningen utanför Hammerfest) till detta bjöds vi på ”energikaffe” det var lite sött och kryddat med chili, inte så dumt om man bortser från det söta – det bästa kaffet ombord hittills. Vi fick även veta att berget bakom kyrktornet på bilden inte är ett berg utan en sten, den har alltså ingen fast förankring i botten.

Vi tog turen på zig-zagstigen upp till utsiktsberget. Både bilden över och under är tagna därifrån.

Ner till stan och tillbaka till båten – men på vägen hann vi titta lite på hamnen och isbjörnarna som glänste som silver.

Färden går vidare i Öxfjord (eller Loppa Hamn) kunde vi se denna – inte helt ovanliga vy – med ett hus verkar ligga lite närma berget, men det är inte ofta man ser det så tydligt vad det skulle kunna innebära med sten som rasar. Men dom har väl koll på det trots allt.

Helt plötsligt när vi står där på däck ser jag en ren dyka upp på vägen bakom terminalen, jag hinner med ett första foto när den passerat terminalen, där inser den tydligen att hen kommit fel och ger sig uppför backen genom trädgårdar. 

Det verkar nästan som om hen hör hemma här men hen sprang vidare och försvann från oss.

Nu är det sista kvällen där vi befinner oss i midnattsolsland. Prognosen säger att vädret ska bli bättre från imorgon men det har yr.no sagt varenda dag om nästa dags hamn. Men expeditionsteamet sökte fylla platser på morgondagens utflykter och då utlovade de sol och 20 grader. Nu på kvällen har vi sett sol på håll och ljusningar framöver – så kanske.

Slutligen måste jag lämna en fundering över det här med fine dining. Det ska se så snyggt ut på tallriken men när man t.ex. får fyra små klickar av blomkålspure och inte lyckas fånga upp det så kan man undra. Än värre var dagens efterrätt. De hade brett ut smält choklad på tallriken, en klick grädde, två hallon, ett myntablad ett par chokladbitar och kex i grädden. Den smälta chokladen satt hårt i tallriken och fick antingen hackas loss eller lämnas till disken. Suck!!

Jo förresten, hur får man starthjälp av en annan smartphone?
Man googlar problemet!

20 juli Kirkenes

Men vi börjar med en kvällsbild från igår, vid ett kort stopp i Berlevåg vid 22.30 såg vi solljus långt borta…

Men sol såg vi inte i Kirkenes dock hade man snitslat vägen från hamnen in i stan med blomsterarrangemang.

Vi hade tre timmar i Kirkenes och vandrade omkring lite planlöst, de hade förresten en internationell matmarknad i stan, såg ungefär ut som när de kommer till Malmö fast lite mindre.

Vädret har varit skapligt med ljusa moln och 14 grader enligt skoltermometern.

Ca 100 passagerare lämnade oss här och lika många tillkom, totalt ska vi vara drygt 300 vilket vi har varit de senaste dagarna.

Färden hemåt startade 12.30 från Kirkenes och första dagen kör vi norrut innan vi återvänder mot förhoppningsvis varmare nejder. Utanför Vardö hölls en information på däck om ett fågelberg vid Vardö, men det blåste så mycket där på toppen så vi gick ner ett par våningar. De här träffarna verkar samla kring 30-50 personer.

I Vardö hade vi 45 minuter och gick en kort runda till fästningen och sedan tillbaka.

 

 

 

 

Måsarna trivs fortfarande på det här huset och jag har en känsla att deras bo bara blir högre och högre. När vi passerade ett annat hus var det måsar som gjorde allt för att skrämma bort oss genom att störtdyka väldigt nära – tack och lov utförde de ingen ”bombfällning”

 

 

 

 

Under middagen började det gunga igen och diset skymde land. Ute till havs har det inte varit lika härligt som det varit i land. Vi har nu varit inne i Båtsfjord med ett kort stopp, vi var – givetvis ute på däck – det var kallt men jag lyckades få en stund i solen, visserligen bara en minut men här får man vara glad för det lilla. Det ligger mycket snö kvar här och som synes ligger det ända ned till havet.

 

19 Juni kväll

Vädret klarnade förresten upp i Honningsvåg, bitvis hade vi lite sol och rätt skapligt men bitvis blåste det kraftigt och kyligt. Personalen brand och livbåtsövning och sjösatte en av båtarna ovanför lastluckan innan vi la till i hamn, det var knappt de kunde få upp den igen. När vi lagt ut försökte de köra båten in till sina vajrar men missade hela tiden och fick börja med en stor runda ut. Efter en fyra försök så flyttades fartyget så de fick lä och då kunde de koppla sig och bli upphissade, det gjorde att vi blev en halvtimme sena men då var vi redan 20 minuter sena eftersom bussarna från Nordkap var sena.

Men vi blev kallade till samlingen på däck sju för att beskåda Finnkirka som är en naturlig stenformation som samer hade som offerplats. Vi bjöds på en riktigt god samisk soppa på renkött och med mycket rotfrukt, tyvärr i pappersmugg men ingen sked. Så för att få i sig de fasta delarna så stod vi alla med halsarna sträckta och muggarna högt och försökte skaka ned dem i halsen. Men det var det värt.

Strax efter Finnkirka kom vi in i Kjöllevåg där man fortfarande hade lite fisk på tork.

Enligt guiden hade det varit en kall sommar så allt var inte torrt men det förekom även att man fick torka fiskhuvuden längre och det var nog sådana vi såg i Svolvaer. 

Efter Kjöllevåg var det middagsdags för oss, idag som Nordkapbuffe med lax och renskav som varmrätt. Det fanns ett lite utbud på skaldjur men inte i samma omfattning som tidigare gånger vi åkt. I samband med att vi gick in i matsalen så började det att gunga igen, troligen då två hav möttes. Så färden mellan buffe’ och matbord var typ två steg fram och ett antingen bakåt eller åt sidan. Det blev och väldigt disigt. När vi var klara med maten gick vi ut efter en stund började det klarna och gungande försvann.

Vi gjorde ett kort stopp i Mehamn. Det är blåsigt, kyligt men ibland ser man lite ljusare stråk.

 

19 juli Havöysund – Honningsvåg

Näst sista dagen norrut och det bistra vädret håller i sig. Det gungade en del i morse och även under natten enligt Ingvar det är blåsigt och kallt om man inte kommer i lä. Första stopp idag var Havöysund där vi mötte en försenad Trollfjord som fortfarande låg till kaj varför vi fick snurra ett varv utanför hamnen i väntan på att få komma in.

Men de lämnade snart och vi kunde göra ett kort, kallt stop.

Vi gick in för att värma oss men blev snart kallade ut till däck sju för en information om Magresund som ligger mellan Magreön och fastlandet. Magre kallades den av samerna eftersom där är magert – växer inte så mycket men ändå tillräckligt för att de ska ha renarna där under sommaren. Den här typen av informationsträffar har ersatt de tidigare allmänna utropen i högtalarna. En del föreläsningar görs också inombords i ”konferensrum” – det brukar vara en eller par om dagen. Snart kommer vi att bli kallade ut igen för någon provsmakning av norsk matkultur samtidigt som vi passerar Finnkirke. De här samlingarna är inte så värst välbesökta men kanske det kommer fler när det är provning med.

Här ett ensamt hus långt från övrig bebyggelse, men de har som synes både snö och rinnande vatten.

 

Vi anlände till Honningsvåg samtidigt som en kryssare så det blev nog många bussar som gick till Nordkap idag, vi såg bussar med kryssarens namn och nummer 23. Kryssaren ska klara 3000 passagerare.

Det var tidig lunch för de som skulle iväg på utflykter eftersom vi kom i hamn 11.15, lunch från 10.30. Med tanke på att frukosten slutade 10.00 så kanske det var svårt att hinna med. Men vi som går på egen hand kunde äta senare i lugn och ro och ändå hinna ut på stan.

 

 

 

 

 

Där vi bl.a. kunde se följande installation med sju tomtar (eller kanske dvärgar)  vid ett vattenfall.

Honningsvågs souvenirbutiks troll ska givetvis fotograferas 

När vi lämnade hamn ser vi att de fiskar på kryssaren, vill kocken erbjuda färsk fisk möjligen?

18 juli Tromsö

På tisdagen fick vi besök av Njord de sjöfarandes gud och beskyddare, detta för att avklara polcirkeldopet för de som ville, vi passerade visserligen polcirkeln dagen innan men vd gör man när Njord inte har tid. 

Det var inte allt för många som deltog men en hel del tog sitt ”isbad”, vi som passerat polcirkeln ett par gånger om året avstod dopet.

Vi anlände Tromsö på eftermiddagen, om dagen innan varit mörk och lite regnig var det helt regnigt här – dock endast lätt regn. Eftersom vi skulle ligga här drygt tre timmar gick vi ut ändå, när vi kom bort till Polarmuseet bestämde vi oss för att besöka detta. Museet ser litet ut men det var rum efter rum och sedan en övervåning och där en halvtrappa upp och en till halvtrappa och så vidare. Rummen var packade med föremål och besökare så det blev rätt så varmt på övervåningen, så efter en dryg timme kändes det nog och det hade slutat regna så vi lämnade museet. Museet visade upp säl- och valross jakt samt hade de stora polarforskarna som objekt.

Efter besöket gick vi en runda på stan innan vi återigen gick ombord och förberedde oss för middagen. Som var bl.a. djuphavsröding.

17 Juli Trollfjorden

 

Kvällen fortsatte med lite halvklart väder, även om inte solen sken på oss – den fanns bakom bergen.

 

 

Kvällen skulle ha Trollknekt på akterdäck och fisksoppa, hotellchefen förbereder med att hälla upp rom så det blir snabb försäljning – allt under kontroll av trollet själv. Fisksoppan serverades i muggar och var alltså drickbar, så den hoppade vi över och gick ner till däck fem där det var mindre blåsigt.

Sen for vi in i Trollfjorden – for in kan man gott säga eftersom helt plötsligt var vi inne och svängde runt ett och ett halvt varv innan vi for ut igen. Enkel väg tog mindre än 5 minuter, så det var hög fart.

 En panoramabild inifrån fjorden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Väl ute fortsatte vi norrut genom Raftsundet, nu passerade kl midnatt och det var lite kyligt men vackert

 

 

 

 

Nattens sista bild ca 12.40 innan vi nattade oss

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hittills idag tisdag har det varit molnigt med stänk eller regnskurar och besök av Njord för polcirkeldop – men det får vi återkomma till